Sloop van de Janvossenbrug, begin 1981


De Janvossenbrug

De brug bij de Vollersgracht komt aan zijn naam doordat hij vroeger bij de Janvossensteeg lag. In of kort na 1611 werd daar een brug over de Oude Vest gelegd. De vestwal was kort tevoren geslecht en het gebied tot aan de Maresingel was aan de stad toegevoegd.
De brug werd in 1675 vernieuwd. Hij bestond uit metselwerk, met een dubbele houten ophaalbrug.
In 1865 werd hij vervangen door een draaibrug. Aannemer Abraham Verhoog, die op Oude Vest 109, hoek Vollersgracht woonde, metselde de stenen onderbouw. De ijzeren bovenbouw werd vervaardigd door D.A. Schretlen.

ongeluk
Op 31 juli 1915 stond de Janvossenbrug even in het centrum van de aandacht. Om ongeveer een uur in de nacht kwamen er van twee kanten schepen aanvaren die tegelijkertijd de geopende brug wilden passeren. Volgens beide schippers stond het seinlicht op veilig. De schepen botsten op elkaar waardoor een van hen een gasleiding raakte. Het ontsnappende gas ontvlamde snel en een van de schepen vloog in brand. Het ging om de hoofdgasleiding en dat had gevolgen voor de hele stad. In die tijd werkten alle kooktoestellen op gas en door bedrijven werden veel gasmotoren gebruikt. O.a. de drukpersen van de krant vielen stil.

vaarroute
De Oude Vest was lange tijd de doorvaartroute naar Katwijk. De doorvaartopening van de brug was eigenlijk niet voldoende en de gemeenteraad besloot in 1915 om de brug aan te passen zodat een opening van 7,50 m zou ontstaan. Uiteindelijk werd in 1925 besloten om een nieuwe brug te bouwen bij de Vollersgracht. Het werd een ijzeren ophaalbrug. Die heeft er gelegen tot begin 1981. Daarvoor in de plaats kwam een vaste stenen brug. Hij werd op 10 september 1983 door wethouder Waal officieel in gebruik gesteld.

Bronnen:
Bruggenboek Leiden
Leidse Courant


Janvossenbrug, zoals gebouwd in 1675

Deze brug is in 1865 vervangen door een draaibrug. De tekenaar en de datum van deze prent zijn niet bekend.